Nekklachten

In het kort

Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door uw spieren, banden of kleine gewrichten. De pijn is vaak zeurend en straalt soms uit naar uw hoofd, de armen of de handen. Meestal gaat nekpijn vanzelf over. Door in beweging te blijven en risicofactoren te vermijden, kunt u het herstel versnellen.
Wat zijn nekklachten

Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van uw nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Acute nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Gelukkig wordt dit meestal niet veroorzaakt door een ernstige aandoening.

Hieronder bespreken we, in het kort, de meest voorkomende soorten nekpijn. Het kan natuurlijk zijn dat uw klacht er niet bij staat: onze specialist neemt tijdens het intakegesprek uitgebreid de tijd om een goede diagnose te stellen.

Stijve nek- en schouderspieren / houdingsafhankelijke nekpijn: meestal komt dit door vastzittende spieren. Vaak wordt dat veroorzaakt door een verkeerde werk- of slaaphouding: door een eenzijdige en/of verkeerde belasting kunnen uw spieren verkrampen. De afvalstoffen in uw spieren, vooral melkzuur, hopen zich in het spierweefsel op waardoor de nekspieren verstijven en u nekklachten krijgt. Ook kou op uw spieren, een onverwachte beweging, langdurige stress of griep kunnen tot deze klachten leiden.

Whiplash: letterlijk betekent whiplash ‘zweepslag’. Ook de term cervicaal acceleratieletsel (CAL) wordt gebruikt. Dit betekent dat er een beschadiging is ontstaan in het nek-ruggenwervelgebied door een plotselinge heftige beweging van uw hoofd t.o.v. de rest van uw lichaam. Door een whiplash kunnen wervels, spieren, banden en gewrichten beschadigd en opgerekt raken in uw nek.

Artrose: nekwervels zijn normaal gesproken heel flexibel. Hierdoor kan uw hoofd ver naar voren, achteren of zijwaarts bewegen. Bij artrose in de nek slijt het laagje kraakbeen van de tussenwervelschijven en van de kleine gewrichtjes aan de zijkant van de wervels. Hierdoor is uw nek minder soepel en wordt bewegen lastiger. Nekartrose staat ook bekend als cervicale artrose of cervicale spondylose. Veelvoorkomende klachten zijn ernstige nekpijn, hoofdpijn, moeilijk kunnen buigen of draaien van uw hoofd en in een verder gevorderd stadium duizeligheid, tintelingen en gevoelloosheid.

Nekhernia: “hernia” betekent letterlijk ‘breuk’ of ‘uitpuiling’. Een nekhernia of cervicale radiculopathie is een uitstulping van de tussenwervelschijf tussen twee nekwervels. Tussenwervelschijven zorgen dat de ruggenwervels soepel kunnen bewegen. Een uitstulping veroorzaakt vaak pijn doordat zenuwen of het ruggenmerg bekneld raken. Een hernia kan op een zenuwbaan drukken waardoor u pijn in uw rug en uitstralende pijn in uw billen, uw been, uw arm en soms in uw voet of hand kan hebben.
Wat kan het gezondheidspunt voor u betekenen?

Als u nekpijn heeft, kunt u bij Het Gezondheidspunt terecht voor informatie, advies en behandelingen gericht op uw houding en (de opbouw van) uw dagelijkse activiteiten.

Wij besteden het overgrote deel van uw handeling aan het daadwerkelijk “werken met onze handen aan uw lichaam”. Want dat heeft tenslotte het meeste effect! Dus u bent zo min mogelijk tijd kwijt met praten of oefentherapie, maar krijgt bij Het Gezondheidspunt in Grave vooral dát waar u recht op heeft: een gerichte behandeling.

Nekklachten en Acupunctuur

Het kan zijn dat uw nekklachten worden veroorzaakt door blokkades elders in uw lichaam. U heeft vast gehoord dat ons lichaam bestaat uit een keten. Vanuit de acupunctuur wordt dat geen keten, maar een netwerk van meridianen genoemd. Er zijn veel meridianen die met uw nek en/of schouderklachten te doen hebben. Zoals bijvoorbeeld de blaasmeridiaan. Omdat de blaasmeridiaan langs uw gehele ruggengraat loopt, kan een disbalans bijvoorbeeld ook leiden tot een stijve nek, last van uw wervelkolom en pijn in uw onderrug. Als uw nek moeilijk te draaien is speelt zeer vaak de galblaasmeridiaan daarbij een rol. Vaak is het pijnloos aanprikken van een paar acupunctuurpunten voldoende om uw nek weer te laten draaien.

Voordeel van acupunctuur is dat we niet op de plaats waar het pijn doet hoeven te behandelen, waardoor de behandeling pijnloos is. Onze acupuncturist zal niet alleen de pijn bestrijden en de spieren weten te ontspannen, maar ook de oorzaak van uw klachten aanpakken. Vaak heeft u tijdens de eerste behandeling al pijnvermindering.

Nekklachten en Fysiotherapie

Nek- en schouderklachten hebben vaak te maken met een verkeerde (werk)houding. Deze verkeerde houding kan leiden tot o.a. gespannen spieren. Onze fysiotherapeuten pakken de kern van het probleem aan. U krijgt adviezen over een juiste (werk)houding. Tevens haalt onze therapeut de spanning in de nek- en schouderregio weg d.m.v. mobilisatie-, bindweefsel- en massagetechnieken. Ook kan medical taping ingezet worden ter ondersteuning van uw klachten.

Bij een cervicale radiculopathie (nek hernia) zijn ook meerdere behandelingen mogelijk. Zo kan een van onze therapeuten op wervelniveau van de hernia meer ruimte geven d.m.v. tractie en mobilisatie van de wervel. Dit zorgt voor directe pijnvermindering.

Uiteraard zijn er veel meer aandoeningen in de nek mogelijk. Dit zal altijd eerst in een intake gediagnostiseerd moeten worden.

Nekklachten en Dry needling

Dry needling therapie is een behandelmethode die prima werkt bij veel (spier)klachten. Triggerpoints (spierknopen) zijn vaak de directe oorzaak van de verhoogde spierspanning in de nek. Gerichte triggerpointtherapie kan u helpen van de nekklachten af te komen. Triggerpoints zijn oa te vinden in de Musculus Trapezius (monnikskapspier), de Musculus Levator Scapulae (schouderbladheffer) of de Musculus Splenius Capitis (hoofdspalkspier).
Nu: tijdelijk gratis inloopspreekuur

Benieuwd of onze specialisten u kunnen helpen?

Elke maandag is er van 11.30 tot 12.30 uur een gratis inloopspreekuur. Dit is nu tijdelijk gratis!

Wilt u een persoonlijke intake plannen bij één van onze specialisten? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek.