COPD

COPD

In het kort

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. (Mee)roken is de meest voorkomende oorzaak. Klachten zijn hoesten, slijm opgeven, benauwdheid en kortademigheid. COPD is niet te genezen, maar wel dragelijker te maken. Stoppen met roken, bewegen en een gezond gewicht zorgen ervoor dat de klachten afnemen.

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructie van de luchtwegen). Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is het slijmvlies van uw luchtwegen langdurig ontstoken. Na verloopt van tijd beschadigt deze ontsteking uw longen. De kleine luchtwegen verliezen langzamerhand hun stevigheid en de longen worden minder rekbaar. Door verkoudheid, luchtweginfecties of prikkelende lucht (rook en uitlaatgassen) wordt de ontsteking van het slijmvlies erger. COPD wordt in vier verschillende stadia geclassificeerd: COPD GOLD I (licht), II (matig ernstig), III (ernstig) en IV (zeer ernstig).

Typische verschijnselen van COPD zijn hoesten, slijm opgeven, kortademigheid bij inspanning en een piepende ademhaling. Inademen gaat meestal wel, maar vooral uitademen levert problemen op. Naarmate de COPD ernstiger wordt, kost normaal ademen steeds meer energie en wordt u sneller benauwd. Bij beginnende COPD heeft u vooral last bij zware lichamelijke inspanning, zoals sporten. Als de COPD verergert, wordt u al benauwd van een stukje lopen.

Hieronder bespreken we, in het kort, chronische bronchitis en longemfyseem.

Chronische bronchitis: de vertakkingen van uw luchtpijp zijn blijvend ontstoken. Deze vertakkingen heten de bronchiën. Uw bronchiën zijn voortdurend geïrriteerd. Daardoor produceren de slijmvliezen meer slijm dan normaal. Hierdoor bent u benauwd en hoest u. Met het hoesten kan slijm mee komen. De ontstekingen maken het slijmvlies dikker. Dit maakt de doorstroming van lucht moeilijker. Hierdoor ademt u moeilijker.

Vaak worden uw klachten in de loop van de jaren erger. Het zijn vervelende klachten, die soms een angstig gevoel kunnen geven. In periodes dat u meer last heeft, voelt u misschien boosheid, of bent u somber. Chronische bronchitis heeft verschillende oorzaken, maar meestal komt het door roken. U kunt het ook krijgen als u meerdere keren achter elkaar acute bronchitis heeft gehad. Heel soms is een zeldzame longziekte de oorzaak.

Acute bronchitis: behalve chronische bronchitis is er ook acute bronchitis. Acute bronchitis is meestal binnen twee weken weer over en wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Bijvoorbeeld bij verkoudheid of griep. Veel mensen hebben als kind wel eens bronchitis gehad. Het is over het algemeen niet gevaarlijk. Acute bronchitis valt niet onder COPD.

Longemfyseem: ook longemfyseem is een chronische ziekte.. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes stuk. De longblaasjes zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide, ons ‘uitlaatgas’. De wanden van de longblaasjes raken bij emfyseem zo beschadigd, dat ze niet meer goed werken. Bij ernstig longemfyseem raken sommige longblaasjes met elkaar vergroeid. Longblaasjes die zijn beschadigd, kunnen niet meer herstellen. Zonder longblaasjes is het moeilijker om zuurstof op te nemen.

Door uw longemfyseem bent u misschien benauwd of hapt u naar lucht. Dat geeft een angstig gevoel. Uitademen gaat moeilijk en de ademhaling is vaak sneller. Een piepende ademhaling en veel hoesten zijn bekende symptomen. Omdat er te weinig zuurstof in het bloed komt, bent u vaak erg moe.

Roken is de meest bekende oorzaak van longemfyseem. De stoffen in tabak tasten de longblaasjes blijvend aan. Als u blijft roken, wordt de ziekte sneller erger. Soms zijn chemische dampen de oorzaak van emfyseem. Vaak gebeurt dat door bepaald werk. Bijvoorbeeld in de bouw, als u heeft gewerkt met verf of asbest. In enkele gevallen is een erfelijke afwijking de oorzaak van longemfyseem.

Wat kan het gezondheidspunt voor u betekenen?

Als u COPD heeft, kunt u bij Het Gezondheidspunt terecht voor informatie, advies en behandelingen gericht op het verbeteren van uw lichamelijke conditie en (de opbouw van) uw dagelijkse activiteiten. Bij COPD is het belangrijk dat het cardiovasculair systeem getraind wordt. Acupunctuur kan daarnaast ook erg effectief zijn. Het Gezondheidspunt biedt u een effectieve combinatie aan van gericht trainen, het verminderen van vermoeidheid en benauwdheid via acupunctuur.

COPD en Acupunctuur

U heeft vast gehoord dat ons lichaam bestaat uit een keten. Vanuit de acupunctuur wordt dat geen keten, maar een netwerk van meridianen genoemd. Belangrijke meridianen bij COPD zijn de long- en de niermeridiaan. Er is een verband tussen de kracht van de ademhalingspieren, de ademhalingsfunctie en de mate van kortademigheid. Acupunctuur kan de te hoge spierspanning en de vermoeidheid van de ademhalingspieren verminderen, waardoor meer inspanning mogelijk wordt.

Bij ernstig zieke COPD-patiënten is, naast de normale behandeling, symptoombestrijding noodzakelijk. Veel patiënten melden dat zij een verbetering van de klachten ervaren. Acupunctuur wordt goed verdragen en er zijn bijna geen bijwerkingen.

Acupunctuur en stoppen met roken

Ooracupunctuur en laseracupunctuur zijn heel geschikt om u te helpen bij het stoppen met roken. Acupunctuur kan ook helpen om ontwenningsverschijnselen zoals irritatie en neiging tot snoepen de baas te blijven of bij faalangst of motivatieproblemen.

COPD en Fysiotherapie

Fysiotherapie is erg belangrijk bij longrevalidatie. De behandeling door een van onze fysiotherapeuten is erop gericht om uw longfunctie, spierfunctie, inspannings-capaciteit en kwaliteit van leven zo veel als mogelijk op peil te houden en kortademigheid tegen te gaan. En zelfs om uw conditie te verbeteren, zodat u weer activiteiten kunt ondernemen. Onze fysiotherapeut legt uit wat u wel én wat u beter niet kunt doen. U leert technieken waardoor u minder last hebt van hoestbuien en benauwdheid.  Om uw conditie te verbeteren, wordt een gericht trainingsprogramma opgesteld, dat uw klachten kan verminderen. Ook kunnen er gerichte mobilisatie- technieken worden ingezet om meer ruimte te geven rondom uw thorax. Dit heeft een positief effect op uw ademhaling.

COPD en Dry needling

Doordat u vaak veel en langdurig hoestbuien heeft, gaan de ademhalingsspieren protesteren. Een van de ademhalingsspieren is de lange rugspier ( Musculus Latissimus dorsi ). Het is heel goed mogelijk dat u daarom last heeft van uw rug. Dry needlingtherapie is een prima behandelmethode die u bij COPD van uw rugklachten of andere spierklachten af kan helpen.

COPD en Diëtiek

COPD kost veel kracht, omdat er extra energie nodig is bij het ademen en het vechten tegen de ontsteking. Hierdoor verliezen mensen met COPD vaak (veel) gewicht. Onze diëtisten van Het Gezondheidspunt kunnen u helpen bij het behouden of bereiken van een gezond gewicht, het weer terug krijgen van uw eetlust, het weer op peil brengen of behouden van uw spiermassa en het verbeteren van uw weerstand.

Meer over COPD en Diëtiek


Benieuwd of onze specialisten u kunnen helpen?

Boek dan online uw afspraak in onze agenda bij één van onze specialisten.