Lagerugklachten

Lagerugklachten

In het kort

Lage rugpijn komt veel voor en is meestal niet ernstig. Lang staan of zitten en bewegen kan behoorlijk pijn doen. Als u zo gewoon mogelijk blijft bewegen, vergroot u de kans op herstel. Forceer u niet en zorg dat u niet lang in dezelfde houding zit of staat.

Wat zijn lage rugklachten

Lage rugklachten komen veel voor: vier op de vijf mensen hebben er weleens last van. Waardoor de pijn veroorzaakt wordt, is vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Die zijn dan – simpel gezegd – tijdelijk ‘uit vorm’. Zelfs bij erge pijn is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. De pijn zit vaak onderin de rug, maar kan ook uitstralen naar de bil of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Bij sommige mensen is de rugpijn eenmalig, anderen hebben geregeld klachten. In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte.

In ongeveer 90% van de gevallen van lage rugpijn is er geen specifieke oorzaak aan te geven. Bij een specifieke oorzaak kan men denken aan een hernia of wervelfracturen. Lage rugpijn waarbij er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is, wordt aspecifieke lage rugpijn genoemd. Het Gezondheidspunt kan u hierbij prima helpen.

Hieronder bespreken we, in het kort, de meest voorkomende soorten specifieke rugklachten. Het kan natuurlijk zijn dat uw klacht er niet bij staat: onze specialist neemt tijdens het intakegesprek uitgebreid de tijd om een goede diagnose te stellen.

Spit (acute lumbago): dit is een heftige lage rugpijn die er opeens “inschiet”: u gaat “door de rug”. Vaak ontstaat het heel plotseling na een verkeerde beweging of overbelasting (na bukken, tillen, draaien, iets pakken etc). Soms kunnen deze klachten echter ook geleidelijk aan ontstaan. De oorzaak is vaak een “verstuiking” of scheurtje in de tussenwervelschijf. Pijnklachten variëren onder andere van acute, heftige pijn in de onderrug, uitstralende pijn in billen of bovenbenen tot bewegingsbeperking.

Spondylolyse: de verbinding tussen twee wervels aan de achterzijde is hierbij onvoldoende. De oorzaken zijn waarschijnlijk een aangeboren zwakte in de wervelboog en overbelasting (stressfractuur). Spondyolosyse komt vrij vaak voor. Meestal gaat het om wervels onder in de rug. Pijnklachten zijn een instabiel gevoel, lage rugpijn, een verstijfd gevoel rond de lage rug, uitstralende pijn naar de achterkant van uw bovenbenen en bewegingsbeperking.

Ischias: Dit is een zenuwpijn die niet continu aanwezig is, maar bij verschillende bewegingen kan worden opgewekt. Het is een pijn in de langste zenuw van uw lichaam, de Nervus Ischiadicus (grote beenzenuw). Deze zenuw begint in uw ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van uw been. Ischias ontstaat doordat de zenuw wordt geïrriteerd door een ontstekingsreactie en/of door een druk op de zenuw. Pijnklachten zijn onder andere schietende, zeurende tot stekende uitstralende pijn in het verloop van de zenuw in één been of bil, licht zeurende pijn tot hevige stekende pijn in het verloop van de zenuw of branderige pijn.

Artrose (spondylose): Dit is een chronische aandoening van de wervelkolom waarbij de wervels en het tussenliggend kraakbeen (tussenwervelschijven) worden aangetast. Artrose tast vooral de meest beweeglijke delen van de wervelkolom aan: de halswervelkolom en de lendenwervelkolom. Artrose komt vaker voor bij oudere- dan jonge mensen. In de volksmond wordt deze aandoening ‘slijtage’ genoemd, Veel voorkomende klachten zijn pijn en stijfheid. Op den duur is er een beperking van de bewegingsvrijheid.

Wat kan het gezondheidspunt voor u betekenen?

Als u lage rugpijn hebt, kunt u bij Het Gezondheidspunt terecht voor informatie, advies en behandelingen gericht op uw houding en (de opbouw van) uw dagelijkse activiteiten.

Wij besteden het overgrote deel van uw handeling aan het daadwerkelijk “werken met onze handen aan uw lichaam”.  Want dat heeft tenslotte het meeste effect! Dus u bent zo min mogelijk tijd kwijt met praten of oefentherapie, maar krijgt bij Het Gezondheidspunt in Grave vooral dát waar u recht op heeft: een gerichte behandeling.

Rugklachten en Acupunctuur

Uw rugklachten worden veroorzaakt door blokkades elders in uw lichaam. U heeft vast gehoord dat ons lichaam bestaat uit een keten. Vanuit de acupunctuur wordt dat geen keten, maar een netwerk van meridianen genoemd. Een belangrijke meridiaan voor uw rug is de blaasmeridiaan.  Omdat de blaasmeridiaan langs uw gehele ruggengraat loopt, kan een disbalans bijvoorbeeld ook leiden tot een stijve nek, last van uw wervelkolom en pijn in uw onderrug. Voordeel van acupunctuur is dat we niet op de plaats waar het pijn doet hoeven te behandelen, waardoor de behandeling pijnloos is.  Onze acupuncturist zal niet alleen de pijn bestrijden en de spieren weten te ontspannen, maar ook de oorzaak van uw klachten aanpakken. Vaak heeft u tijdens de eerste behandeling al pijnvermindering.

Rugklachten en Fysiotherapie

In de meeste gevallen worden uw rugklachten veroorzaakt door een slechte houding, vermindering van kracht en stabiliteit van uw rug, wervelproblematiek of bijvoorbeeld door myo-fasciale triggerpoints. Onze fysiotherapeuten geven u gericht advies m.b.t. tot uw houding, welke activiteiten u wel en niet mag doen en behandelen natuurlijk ook uw rug. Door het losmaken van de onderrug op spier en wervelniveau kan uw pijn direct minder worden. Dit gebeurt door gerichte mobilisaties van de wervelkolom of verschillende triggerpoint interventies. Ook het gericht trainen van de juiste rugspieren draagt bij aan een voorspoedig herstel.

Rugklachten en Dry needling

Dry needlingtherapie is een behandelmethode die prima werkt bij veel (spier)klachten. Triggerpoints (spierknopen) in de lage rug, heup- en bilregio zijn vaak de oorzaak van lage rugpijn. Gerichte triggerpointtherapie kan u helpen van uw rugklachten af te komen. Er is een aantal specifieke spieren waarin zich triggerpoints kunnen bevinden die de pijn in de lage rug veroorzaken: de Musculus Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier), de Musculus Gluteus medius (middelste bilspier), de Musculus Piriformis (peervormige spier) of de Musculus Iliopsoas (heup-lendenspier).

Rugklachten en Diëtiek

Een gezonde levensstijl is van essentieel belang. Rugklachten kunnen met overgewicht te maken hebben. Simpelweg door dat u meer gewicht meedraagt dan goed voor u is, kan dit mede voor rugklachten zorgen

Ook bij artrose is de juiste voeding essentieel: goede voeding houdt uw botten en kraakbeen zo sterk mogelijk. Dit bereikt u onder andere door het eten van groente, noten, peulvruchten en vitamine D (in vette vis bijvoorbeeld).

Een van onze diëtisten kan u helpen met een gezond eetpatroon. 

Rugklachten en Care for Women

Lage rugklachten bij vrouwen kunnen te maken hebben met de hormonen. Heeft u vooral rugpijn rondom de menstruatie en trekt de pijn iedere maand ook weer een week weg, dan kan onze Care for Women specialiste u helpen. Onze Care for Women specialisten geven u gericht advies en ondersteunen indien nodig met de nodige supplementen.

 

Nu: tijdelijk gratis inloopspreekuur

Benieuwd of onze specialisten u kunnen helpen?

Elke maandag is er van 11.30 tot 12.30 uur een gratis inloopspreekuur. Dit is nu tijdelijk gratis!  

Wilt u een persoonlijke intake plannen bij één van onze specialisten? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek.