KLACHTEN EN AANDOENINGEN
IN HET KORT
Schouderklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het schoudergewricht. Schouderklachten hebben meerdere oorzaken. De klachten zijn daarom niet altijd hetzelfde. Probeer bij schouderklachten je schouder zoveel mogelijk te ontlasten.
Wat zijn schouderklachten?
Bij schouderklachten heb je pijn in en rond je schoudergewricht en vaak ook in je bovenarm. De klachten kunnen snel of langzaam beginnen. Je hebt vaak extra pijn als je je arm omhoog beweegt. Soms straalt de pijn uit naar je schouderbladen, nek, elleboog of vingers. Meestal kun je niet slapen op de pijnlijke schouder.
Hieronder bespreken we, in het kort, de meest voorkomende soorten schouderklachten. Het kan natuurlijk zijn dat je klacht er niet bij staat: onze specialist neemt tijdens het intakegesprek uitgebreid de tijd om een goede diagnose te stellen.
Tendinitis: dit is een ontsteking van één van de pezen rond je schoudergewricht. De oorzaak is meestal een overbelasting van het schoudergewricht.
Schouder (sub)luxatie: hierbij schuift de schouderkop van de schouderkom en raken banden en het kapsel beschadigd, waardoor het gewricht niet meer kan functioneren. Een luxatie betekent dan ook dat de schouder “uit de kom ” is. Bij een subluxatie is de schouder gedeeltelijk “uit de kom”. Vaak ontstaat een (sub)luxatie door een traumamoment zoals bijvoorbeeld een val waarbij de arm of hand uitgestoken is.
Bursitis: de slijmbeurs in je schoudergewricht is ontstoken. De slijmbeurs is een zakje met vocht dat zich bevindt in de subacromiale ruimte van de schouder. Deze slijmbeurs zorgt ervoor dat pezen en botten niet langs elkaar schuren. Wanneer de slijmbeurs ontstoken raakt ontstaan er klachten zoals pijn, warmte, zwelling, roodheid en is de arm moeilijk te bewegen.
Schouder impingement: de structuren tussen de schouderkop en je schouderdak zijn ingeklemd. Als je je de arm zijwaarts heeft, doet dat pijn, vooral bij een hoek van 90 graden. Er zijn verschillende oorzaken voor het inklemmen van deze structuren. Wanneer de supraspinatus (bovendoomspie) bijvoorbeeld ontstoken raakt, ontstaat er een zwelling en wordt de ruimte kleiner, waardoor de pees wordt ingeklemd.
Schouderinstabiliteit: het bindweefsel (ligamenten en gewrichtskapsel) rondom je schoudergewricht is verzwakt of te slap. Hierdoor is de stabiliteit verstoord, waardoor je pijn heeft.
Frozen shoulder: dit begint met pijn in je schouder, die steeds erger wordt. De pijn komt door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel (het bindweefsel dat om een gewricht zit). In de loop van enkele weken tot maanden kun je je schouder steeds minder goed bewegen, doordat het gewrichtskapsel verstijft. Het doet eerst alleen pijn tijdens het bewegen, maar later ook in rust. Een frozen shoulder herstelt bijna altijd vanzelf, maar dit kan heel lang duren. Belangrijk dat je binnen de pijngrens blijft bewegen.
Wat kan het gezondheidspunt voor je betekenen?
Als je schouderklachten heeft, kun je bij Het Gezondheidspunt terecht voor informatie, advies en behandelingen gericht op je houding en (de opbouw van) je dagelijkse activiteiten.
Wij besteden het overgrote deel van je handeling aan het daadwerkelijk “werken met onze handen aan je lichaam”. Want dat heeft tenslotte het meeste effect! Dus je bent zo min mogelijk tijd kwijt met praten of oefentherapie, maar krijgt bij Het Gezondheidspunt in vooral dát waar je recht op heeft: een gerichte behandeling.
Schouderklachten en Acupunctuur
Je schouderklachten worden veroorzaakt door blokkades elders in je lichaam. Je hebt vast gehoord dat ons lichaam bestaat uit een keten. Vanuit de acupunctuur wordt dat geen keten, maar een netwerk van meridianen genoemd. De schouder is een complex gewricht, er lopen dan ook maar liefst zes energiebanen (meridianen) over je schouder Deze meridianen (zoals de Galblaas-meridiaan of de Dunne darm meridiaan) zorgen ervoor dat je schouder voldoende gevoed worden met energie en bloed. Voordeel van acupunctuur is dat we niet op de plaats waar het pijn doet hoeven te behandelen, waardoor de behandeling pijnloos is. Onze acupuncturist zal niet alleen de pijn bestrijden en de spieren weten te ontspannen, maar ook de oorzaak van je klachten aanpakken. Vaak heeft je tijdens de eerste behandeling al pijnvermindering.
Schouderklachten en Fysiotherapie
De schouder kent de meest diverse aandoeningen van het bewegingsapparaat. Dit maakt schouderproblematiek en herstel vaak complex. Het is daarom van belang dat er een goede intake wordt afgenomen en onderzoek wordt gedaan om de klachten in kaart te brengen en een behandelplan op te stellen.
Vaak zien we dat het bij schouderklachten de uitdaging is om je belasting en belastbaarheid goed op elkaar af te stemmen. Onze therapeuten kunnen je hierbij helpen. Daarnaast maken we gebruik van effectieve interventies als medical taping, triggerpointtherapie, stabiliteit en krachttraining en mobilisatie-, bindweefsel- en massagetechnieken.
Schouderklachten en Dry needling
Dry needling therapie is een behandelmethode die prima werkt bij veel (spier)klachten. Triggerpoints (spierknopen) zijn vaak de directe oorzaak van de verhoogde spierspanning in de schouder. Gerichte triggerpointtherapie kan je helpen van de nekklachten af te komen. Triggerpoints zijn oa te vinden in de Musculus Infraspinatus (onderdoornspier) of de Musculus Supraspinatus (bovendoornspier).
Nu: tijdelijk gratis inloopspreekuur
Benieuwd of onze specialisten je kunnen helpen?
Elke maandag is er van 11.30 tot 12.30 uur een gratis inloopspreekuur. Dit is nu tijdelijk gratis!
Wil je een persoonlijke intake plannen bij één van onze specialisten? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek.