Lage Rugklachten

KLACHTEN EN AANDOENINGEN

Lage Rugklachten

  • Lage rugpijn komt veel voor en is meestal niet ernstig.
  • Lang staan of zitten en bewegen kan behoorlijk pijn doen.
  • Als je zo gewoon mogelijk blijft bewegen, vergroot je je kans op herstel.
  • Forceer je niet en zorg dat je niet lang in dezelfde houding zit of staat.

Wat kan Het Gezondheidspunt voor je betekenen?

Als je lage rugpijn heeft, kun je bij Het Gezondheidspunt terecht voor informatie, advies en behandelingen gericht op je houding en de opbouw van je dagelijkse activiteiten.

Rugklachten en Acupunctuur

Het kan zijn dat je lichaam niet meer in balans is waardoor je klachten aan het lichaam krijgt. Een van onze acupuncturisten kan je lichaam in balans brengen, waardoor je tijdens dezelfde behandeling al pijnvermindering ervaart.

Rugklachten en Fysiotherapie

Vaak worden je rugklachten veroorzaakt door een slechte houding, vermindering van kracht en stabiliteit van je rug, wervel problematiek of bijvoorbeeld myo-fasciale triggerpoints. Een van onze fysiotherapeuten kan je gericht advies geven m.b.t. tot je houding, welke activiteiten je wel en niet mag doen en je rug behandelen. Waarbij het losmaken van de onderrug of spier en wervelniveau je direct van je pijn kan verlichten. Ook het gericht trainen van de juiste rugspieren dragen bij aan een voorspoedig herstel.

Rugklachten en Diëtetiek

Een gezonde levensstijl is van essentieel belang. Rugklachten kunnen met overgewicht te maken hebben. Simpelweg door dat je meer gewicht mee draagt dan goed voor je is kan dit mede voor rugklachten zorgen. Een van onze diëtisten kan je helpen met een gezond eetpatroon.

Wat kun je zelf aan je klachten doen?

Bij Het Gezondheidspunt zeggen wij altijd “de beste behandelaar ben je zelf !”. Wat bedoelen wij hier nou mee? Als therapeut kunnen wij enorm veel voor je en je klachten betekenen, maar wat wij behandelen heeft daarna ook de nodige onderhoud nodig. Anders komen de klachten weer geleidelijk aan opzetten. Denk hierbij aan een verkeerde houding of een te lage lichamelijke belastbaarheid waardoor de klachten weer kans krijgen aanslag te plegen op je beweegapparaat.

Hieronder geven wij een aantal zelfbehandeling mogelijkheden.

Meer over lage rugklachten

Wat zijn lage rugklachten?

Er zijn veel vormen van rugpijn. De meest bekende zijn hernia en ischias. Zij hebben een duidelijke, lichamelijke oorzaak. Maar vaker hebben mensen last van zogenoemde aspecifieke rugklachten. Hierbij is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. De pijn zit bijna altijd in de onderrug. Sommige mensen ervaren een lichte, zeurende pijn, bij anderen is de pijn ondraaglijk.

De pijn gaat vaak gepaard met spierkramp, stijfheid en uitstraling naar ander plaatsen. Rugklachten ontstaan meestal door een verkeerde houding of door het maken van verkeerde bewegingen, bijvoorbeeld zwaar en/of verkeerd tillen. Maar ook gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, een hoge werkdruk of spanningen kunnen tot rugklachten leiden. Soms ontstaat acute rugpijn door plotseling een verkeerde beweging te maken. Dat wordt wel spit genoemd of acute lumbago.

Verder kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.

CONTACT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?