Knieklachten

KLACHTEN EN AANDOENINGEN

IN HET KORT

Knieklachten komen meestal voor na een acuut letsel. Acute knieklachten meestal goed te verhelpen, mits je er snel bij bent: laat je snel behandelen. Acute knieklachten kunnen meerdere oorzaken hebben. Artrose in de knie kan ook een oorzaak zijn.

Wat zijn knieklachten?

De knie is het grootste gewricht van je lichaam. Het dijbeen en het scheenbeen komen bij elkaar in het kniegewricht. Aan het eind van die botten zit kraakbeen waardoor het gewricht soepel kan bewegen. De kniebanden zorgen ervoor dat het gewricht op zijn plek blijft.

De knie is een belangrijk gewricht. Het werkt als scharnier tussen je bovenbeen en onderbeen. Dankzij dit scharnier kun je lopen, fietsen, kruipen en hurken. Als er problemen ontstaan in de knie, wordt bewegen moeilijk of pijnlijk. Klachten in de knie komen vaak voor na een acuut letsel waarbij er een trauma-moment is geweest. Maar knieklachten kunnen ook veroorzaakt worden door artrose.

Hieronder bespreken we, in het kort, de meest voorkomende soorten knieklachten. Het kan natuurlijk zijn dat je klacht er niet bij staat: onze specialist neemt tijdens het intakegesprek uitgebreid de tijd om een goede diagnose te stellen.

Jumpers Knee: de pees net boven je knie is geïrriteerd door langdurige overbelasting. De pijnklachten aan de knie ontstaan vooral bij springen, hardlopen, traplopen, langdurig zitten en autorijden. Het is erg belangrijk om snel te handelen: te lang doorlopen met een jumpers knee kan leiden tot schade aan de pees, waardoor een ontsteking op de plaats van de aanhechting van de pees op het scheenbeen ontstaat.

Gescheurde meniscus: door een geforceerde draaibeweging in de knie kan een meniscus scheuren. Een meniscus kan ook van het kapsel afscheuren. Hierdoor kan de meniscus gaan schuiven. De meniscus zit dan niet op de juiste plaats, waardoor de uiteinden van boven- en onderbeen niet meer goed op elkaar passen: de knie kan ‘op slot schieten’. Dit betekent dat de knie niet goed gestrekt kan worden.

Gescheurde kniebanden: de ernst van de aandoening hangt af van welke kniebanden zijn aangedaan (de voorste kruisband, de achterste kruisband of je mediale- en laterale collateraal banden) en hoe groot de scheur van de knieband(en) is (zijn). Doordat de kniebanden gescheurd zijn, kan de knie instabiel worden: de patiënt heeft dan een onvast gevoel bij het lopen.

Gebroken bot (fractuur) of losse bot- en/of kraakbeenstukje s: : er kan een breuk ontstaan in de uiteinden van het boven- of onderbeen, of de knieschijf kan gebroken zijn.Losse bot- en/of kraakbeenstukje s kunnen in het kniegewricht ontstaan door beschadiging van bot en/of kraakbeen. Zo’n beschadiging kan optreden na een ongeval of bij ernstige slijtage van het kniegewricht (arthrose). De losse stukje s kunnen bij bewegingen van de knie soms inklemmen. De knie ‘schiet dan op slot’.

Slijtage van het kniegewricht (arthrose): artrose ontstaat als gevolg van een oud letsel in de knie of langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door overgewicht). Het kraakbeen – en uiteindelijk ook het bot – slijt dan zover, dat de botstukken van het kniegewricht niet meer op elkaar passen. Het bewegen van het kniegewricht gaat moeilijk en wordt pijnlijk. Ook door ziekte van de synovia kan het kraakbeen slijten. De vochtproductie is dan niet goed meer. Hierdoor krijgt het kraakbeen te weinig voeding en gaat slijtage vertonen.

Ontstoken kniegewricht (arthritis): een kniegewricht kan of door een bacterie of door een inwendige oorzaak (bijvoorbeeld reuma) ontstoken raken. De knie kan er rood uitzien, warm aanvoelen en gezwollen zijn. Soms gaat dat gepaard met koorts. Bij een ontstoken gewricht zijn alle bewegingen pijnlijk.

Patellofemoraal pijnsyndroom: je heeft hierbij pijnklachten de voorkant van de knie, in en rond de knieschijf. De knieschijf of patella is een driehoekig bot aan de voorkant van het kniegewricht. De pijn gaat vaak samen met gevoeligheid langs de randen van de patella. Deze klachten ontstaan vaak na herhaald of overmatig gebruik van de knie. Meestal wordt patellofemorale pijn erger als je omhoog of omlaag loopt in heuvelachtig of op oneffen terrein.

Typische pijnklachten bij (acute) knieklachten zijn pijn direct of kort na het moment van verdraaien, verstappen of vallen, een dikke knie en/of onderbeen, moeite met volledig strekken en/of buigen van de knie, tintelingen in je onderbeen of voet, moete met traplopen en lopen, het gevoel dat de knie op slot raakt of je er doorheen zakt.
Wat kan het gezondheidspunt voor je betekenen?

Als je knieklachten hebt, kun je bij Het Gezondheidspunt terecht voor informatie, advies en behandelingen gericht op je houding en (de opbouw van) je dagelijkse activiteiten.

Wij besteden het overgrote deel van je handeling aan het daadwerkelijk “werken met onze handen aan je lichaam”. Want dat heeft tenslotte het meeste effect! Dus je bent zo min mogelijk tijd kwijt met praten of oefentherapie, maar krijgt bij Het Gezondheidspunt vooral dát waar je recht op heeft: een gerichte behandeling.

Knieklachten en Acupunctuur

Bij vrijwel alle gewrichts- en spieraandoeningen is er een verstoring in het evenwicht binnen het gewricht en/of de spieren. Acupunctuur kan helpen het evenwicht te herstellen en de pijn te verminderen. In veel gevallen kan acupunctuur de klacht verminderen of zelfs verhelpen. Je hebt vast gehoord dat ons lichaam bestaat uit een keten. Vanuit de acupunctuur wordt dat geen keten, maar een netwerk van meridianen genoemd. Belangrijke meridianen bij knieklachten zijn bijvoorbeeld de nier/blaas-meridianen en de maag/milt-pancreas meridianen.

Onze acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van je pijnklachten en op het beter laten functioneren van je knie(en). Hierdoor nemen de zwellingen en het stijve gevoel af en wordt de pijn minder. Acupunctuur kan eenmaal beschadigde gewrichten niet genezen maar kan wel een verergering van de klachten tegengaan door het immuunsysteem te versterken. Je algehele weerstand wordt beter waardoor de kwaliteit van leven toeneemt.

Voordeel van acupunctuur is dat we niet op de plaats waar het pijn doet hoeven te behandelen, waardoor de behandeling pijnloos is. Onze acupuncturist zal niet alleen de pijn bestrijden en de spieren weten te ontspannen, maar ook de oorzaak van je klachten aanpakken. Vaak heeft je tijdens de eerste behandeling al pijnvermindering.

Knieklachten en Fysiotherapie

Doordat er zoveel vormen van knieklachten zijn én er zich meerdere onderdelen in de knie bevinden, is een goede diagnose van groot belang: wat is er precies aan de hand? We onderzoeken dit uitvoerig d.m.v. klacht gerelateerde, specifieke testen. Daarna zal een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten aan de hand van een persoonlijk behandelplan je klachten aanpakken. De behandeling is vooral gericht op kracht-, stabiliteit- en coördinatieoefeningen om zo je klachten te verminderen. Maar ook om de primaire bron van pijn te lokaliseren en aan te pakken, zodat je minder pijn heeft. Dit kan bijvoorbeeld door oefentherapie, dry needling, manuele technieken, manuele triggerpointtherapie, taping of massage.

Knieklachten en Dry Needling

Knieklachten komen in onze praktijk veel voor. In veel gevallen is overbelasting de oorzaak. Oorzaak van deze overbelastingsblessures kan de aanwezigheid van triggerpoints (spierknopen) zijn. Gerichte triggerpointtherapie kan je helpen van je knieklachten af te komen. Er is een aantal specifieke spieren waarin zich triggerpoints kunnen bevinden die de pijn in de knie veroorzaken: de Musculus Quadriceps Femoris (vierhoofdige dijspier), de Musculus Biceps femoris (tweehoofdige dijspier), de Musculus Adductor Longus en Brevis (lange en korte dijaanvoerder) en de Musculus Gastrocnemius (tweekoppige kuitspier).

Nu: tijdelijk gratis inloopspreekuur

Benieuwd of onze specialisten je kunnen helpen?

Elke maandag is er van 11.30 tot 12.30 uur een gratis inloopspreekuur. Dit is nu tijdelijk gratis!

Wil je een persoonlijke intake plannen bij één van onze specialisten? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek.

CONTACT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?