KLACHTEN EN AANDOENINGEN
HEUPKLACHTEN
Heupklachten kunnen verschillende symptomen hebben. Dit komt omdat niet iedere aandoening die de klachten veroorzaakt, hetzelfde is. Vaak sluimeren de klachten al jaren en gaan ze niet vanzelf over. De meest voorkomende symptomen van heupklachten zijn pijn in de heup in rust (ook ’s nachts), bij beweging, uitstraling naar je been en verminderde mobiliteit. Zoek professionele hulp.
Wat zijn heupklachten?
Bij heuppijn (ook wel: coxalgie) wordt de pijn primair veroorzaakt door de verschillende structuren van je heupgewricht. Het heupgewricht bestaat uit een kop en kom. Beiden zijn bekleed met een dun laagje kraakbeen. Dit heeft een schok-dempende werking en zorgt voor een optimale glijbaarheid van de afzonderlijke botdelen in het gewricht. Langs de rand van de heupkom bevindt zich een bindweefselring, hierdoor blijft de heupkop beter in de heupkom zitten. Heupklachten zijn erg verschillend. Zo kan er pijn ervaren worden in de liesregio, met eventuele uitstraling in het bovenbeen of naar de buik. Maar je kunt ook last hebben van pijn aan de buitenzijde van je heup of bovenbeen. Hieronder bespreken we, in het kort, de meest voorkomende soorten heupklachten. Het kan natuurlijk zijn dat je klacht er niet bij staat: onze specialist neemt tijdens het intakegesprek uitgebreid de tijd om een goede diagnose te stellen.
Heupartrose
Dit is een veelvoorkomende heupaandoening: de “versleten heup”. Het kraakbeen in je heupgewricht raakt beschadigd, waardoor het gewricht niet meer soepel beweegt en de heup stijf aan gaat voelen. Doordat het kraakbeen verdwijnt, komen de botstructuren in het gewricht steeds meer met elkaar in aanraking. Dit is pijnlijk en het gewricht wordt er minder beweeglijk door. De belangrijkste symptomen zijn; opstart stijfheid, knoepen / knarsen bij beweging van gewrichten, eventuele zwelling, pijn bij beweging en instabiliteit. Bursitis trochanterica: dit is een slijmbeursontsteking aan de buitenkant van je heup. Aan de buitenzijde van de heup bevindt zich een uitsteeksel van het bot van het bovenbeen: de trochanter. Over de trochanter zit een slijmbeurs die ervoor zorgt dat de spieren (iliotibiale tractus) vlot over dit uitsteeksel kunnen glijden. Soms kan deze slijmbeurs geïrriteerd raken en pijn geven. Je voelt de pijn aan de zijkant van je heup. Hierbij zijn de belangrijkste symptomen: warm/rood /zwelling aan de zijkant van je heup rondom de trochantor, niet op de heup liggen kunnen liggen, pijn bij lopen. Heup impingement: impingement betekent ‘inklemming’. Bij een impingement in de heup (ook wel: femoro acetabulair impingement) komt het kraakbeen van de heupkom klem te zitten tussen de bovenkant van het dijbeen (de heupkop) en de heupkom. De heupkop past niet goed in de heupkom, waardoor er een stuk kraakbeen beklemd raakt. Hierdoor ontstaat kraakbeenletsel, waardoor slijtage van de heup kan ontstaan. Er zijn verschillende soorten impingement: cam-, pincer- of gecombineerde impingement. Belangrijkste symptomen hiervan zijn: scherpe, stekende diepe pijn waar je niet goed bij kunt, pijn bij beweging (op het punt van inklemming), geen pijn in rust, eventueel verminderde kracht. Gerefereerde pijn in de heup: deze uitstralende pijn in de heup- of liesregio voelt als een dove pijn, waarbij de locatie moeilijk is aan te wijzen. De pijn kan variëren in ernst of locatie. Ook kun je pijn of stijfheid in andere lichaamsdelen hebben, zoals in de onderrug, je dijbeen of het onderbeen. In sommige gevallen kan er pijn worden gevoeld in de enkel of de voet. Deze pijnklachten komen meestal voor aan dezelfde zijde van het lichaam als de pijn in de heup- en liesregio. Wat kan het gezondheidspunt voor je betekenen? Als je heupklachten heeft, kun je bij Het Gezondheidspunt terecht voor informatie, advies en behandelingen gericht op je houding en (de opbouw van) je dagelijkse activiteiten. Wij besteden het overgrote deel van je handeling aan het daadwerkelijk “werken met onze handen aan je lichaam”. Want dat heeft tenslotte het meeste effect! Dus je bent zo min mogelijk tijd kwijt met praten of oefentherapie, maar krijgt bij Het Gezondheidspunt vooral dát waar je recht op heeft: een gerichte behandeling.
Heupklachten en Acupunctuur
Je heupklachten worden veroorzaakt door blokkades elders in je lichaam. Je hebt vast gehoord dat ons lichaam bestaat uit een keten. Vanuit de acupunctuur wordt dat geen keten, maar een netwerk van meridianen genoemd. De heup is een essentieel gewricht, vandaar dat er ook meerdere meridianen mee verbonden zijn, zoals de maag-, milt-, lever- en niermeridianen. Deze meridianen zorgen ervoor dat je heup voldoende gevoed worden met energie en bloed. Door gericht “aan te prikken”, zal onze acupuncturist niet alleen de pijn bestrijden en de spieren weten te ontspannen, maar ook de oorzaak van je klachten aanpakken. Vaak heeft je tijdens de eerste behandeling al pijnvermindering.
Heupklachten en Fysiotherapie
Afhankelijk van de diagnose die bij je heupklachten past, maakt een van onze fysiotherapeuten een behandelplan op maat. Omdat de aandoeningen voor heupklachten zo uiteenlopend zijn, is het moeilijk vooraf aan te geven wat er moet worden toegepast. De interventies zijn van hoge kwaliteit en zijn erop gericht om snel weer je dagelijkse activiteiten en sport zonder hinder uit te voeren. Tijdens de behandeling wordt er zoveel mogelijk hands-on gewerkt. Ook werken wij met een digitaal trainingsschema, zodat je thuis altijd zelf onder goede begeleiding aan de slag kunt.
Heupklachten en Dry needling
Dry needling therapie is een behandelmethode die prima werkt bij veel (spier)klachten. Triggerpoints (spierknopen) zijn vaak de directe oorzaak van de verhoogde spierspanning in de heup. Gerichte triggerpointtherapie kan je helpen van de heupklachten af te komen. Triggerpoints zijn oa te vinden in de Musculus Iliopsoas (heup lendenspier) of de Musculus Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier).
Heupklachten en voeding
Wanneer de heupklachten voortkomen uit bijvoorbeeld een ontsteking, artrose of door sport, speelt voeding een belangrijke rol. Alles wat je eet bepaalt hoe je presteert. Als je bijvoorbeeld diesel in een benzinemotor gooit dan loopt de motor vast. Dit geldt ook voor je lichaam. Onze diëtisten bespreken met je de invloed van je eetpatroon op je klachten. Zo kan het zijn dat je meer eiwitrijke producten moet nuttigen om beter en sneller de spieren te laten herstellen, waardoor heupklachten uitblijven. Ook overgewicht speelt vaak een belangrijke rol in je klachtenpatroon. En heeft je last van ontstekingen? Dan is het eten van ontstekingsremmende producten verstandig.
Heupklachten en Care for Women
Tijdens de overgang daalt het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Daardoor verslechtert de vochtigheid en doorbloeding van je slijmvliezen. Doordat de vochtigheid afneemt, kunnen gewrichten over elkaar heen schuren en ontstaan er pijnlijke gewrichten tijdens de overgang. De beschermende lagen tussen gewrichten worden dunner en dat veroorzaakt gewrichtspijn. De afname van oestrogeen heeft ook een direct effect op de balans tussen de opbouw en afbraak van het kraakbeen. Onze Care for Women specialisten geven gericht advies en kunnen je eventueel helpen met de nodige supplementen Nu: tijdelijk gratis inloopspreekuur Benieuwd of onze specialisten je kunnen helpen? Elke maandag is er van 11.30 tot 12.30 uur een gratis inloopspreekuur. Dit is nu tijdelijk gratis! Wil je een persoonlijke intake plannen bij één van onze specialisten?