COPD

KLACHTEN EN AANDOENINGEN

COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. (Mee)roken is de meest voorkomende oorzaak. Klachten zijn hoesten, slijm opgeven, benauwdheid en kortademigheid. COPD is niet te genezen, maar wel dragelijker te maken. Stoppen met roken, bewegen en een gezond gewicht zorgen ervoor dat de klachten afnemen.

Wat kan het Gezondheidspunt voor je betekenen?

Als je COPD hebt, kun je bij Het Gezondheidspunt terecht voor informatie, advies en behandelingen gericht op het verbeteren van je lichamelijke conditie en (de opbouw van) je dagelijkse activiteiten. Bij COPD is het belangrijk dat het cardiovasculair systeem getraind wordt. Acupunctuur kan daarnaast ook erg effectief zijn. Het Gezondheidspunt biedt je een effectieve combinatie aan van gericht trainen, het verminderen van vermoeidheid en benauwdheid via acupunctuur.

COPD en Acupunctuur

Je hebt vast gehoord dat ons lichaam bestaat uit een keten. Vanuit de acupunctuur wordt dat geen keten, maar een netwerk van meridianen genoemd. Belangrijke meridianen bij COPD zijn de long- en de niermeridiaan. Er is een verband tussen de kracht van de ademhalingspieren, de ademhalingsfunctie en de mate van kortademigheid. Acupunctuur kan de te hoge spierspanning en de vermoeidheid van de ademhalingspieren verminderen, waardoor meer inspanning mogelijk wordt. Bij ernstig zieke COPD-patiënten is, naast de normale behandeling, symptoombestrijding noodzakelijk. Veel patiënten melden dat zij een verbetering van de klachten ervaren. Acupunctuur wordt goed verdragen en er zijn bijna geen bijwerkingen.

Acupunctuur en stoppen met roken

Ooracupunctuur en laseracupunctuur zijn heel geschikt om je te helpen bij het stoppen met roken. Acupunctuur kan ook helpen om ontwenningsverschijnselen zoals irritatie en neiging tot snoepen de baas te blijven of bij faalangst of motivatieproblemen.

COPD en Fysiotherapie

Fysiotherapie is erg belangrijk bij longrevalidatie. De behandeling door een van onze fysiotherapeuten is erop gericht om je longfunctie, spierfunctie, inspannings-capaciteit en kwaliteit van leven zo veel als mogelijk op peil te houden en kortademigheid tegen te gaan. En zelfs om je conditie te verbeteren, zodat je weer activiteiten kunt ondernemen. Onze fysiotherapeut legt uit wat je wel én wat je beter niet kunt doen. Je leert technieken waardoor je minder last hebt van hoestbuien en benauwdheid. Om je conditie te verbeteren, wordt een gericht trainingsprogramma opgesteld, dat je klachten kan verminderen. Ook kunnen er gerichte mobilisatie- technieken worden ingezet om meer ruimte te geven rondom je thorax. Dit heeft een positief effect op je ademhaling.

COPD en Dry needling

Doordat je vaak veel en langdurig hoestbuien hebt, gaan de ademhalingsspieren protesteren. Één van de ademhalingsspieren is de lange rugspier (Musculus Latissimus dorsi). Het is heel goed mogelijk dat je daarom last hebt van je rug. Dry needlingtherapie is een prima behandelmethode die je bij COPD van je rugklachten of andere spierklachten af kan helpen.

COPD en Diëtiek

COPD kost veel kracht, omdat er extra energie nodig is bij het ademen en het vechten tegen de ontsteking. Hierdoor verliezen mensen met COPD vaak (veel) gewicht. Onze diëtisten van Het Gezondheidspunt kunnen je helpen bij het behouden of bereiken van een gezond gewicht, het weer terug krijgen van je eetlust, het weer op peil brengen of behouden van je spiermassa en het verbeteren van je weerstand. Meer over COPD en Diëtiek.

CONTACT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?