Voeding bij Diabetes

Voeding en Diëtetiek

Voeding bij Diabetes

Diabetes of suikerziekte is een chronische stofwisselingsziekte. Diabetes type 1 en 2 zijn het bekendst. Iedereen kan diabetes krijgen.

Diabetes (suikerziekte) is een aandoening waarmee je óf geboren wordt (type 1) óf die zich later ontwikkelt: type 2. Diabetes type 2 komt het meest voor en wordt ook wel ouderdoms- of welvaartsdiabetes genoemd.

In een gezond lichaam zorgt het hormoon insuline ervoor, dat glucose (suiker) vanuit het bloed naar de cellen kan gaan, waar het wordt gebruikt bij de verbranding. Bij diabetes type 2 gaat dit niet goed: je lichaam maakt te weinig insuline aan of is er minder gevoelig voor. Hierdoor blijft de glucose achter in het bloed: je bloedsuikerspiegel is niet in balans. Klachten variëren van lichte problemen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, veel dorst en vaak moeten plassen, tot ernstigere klachten zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen, verminderde oogkwaliteit of zelfs afstervende voeten.

Voedingsadvies bij diabetes type 2

Een gezond, uitgebalanceerd voedingspatroon én voldoende beweging zijn de belangrijkste middelen om diabetes type 2 aan te pakken. Onze diëtisten van Het Gezondheidspunt kunnen je helpen bij:Preventie: het bereiken of behouden van een gezond gewicht. Dit verkleint de kans op het krijgen van diabetes type 2 Wanneer je al diabetes hebt: aanpassingen in je voeding om de bloedsuikerspiegel zo optimaal te houden Helpen met een plan voor voldoende beweging en een gezonde leefstijl. Dat doen we op onze eigen, unieke manier. Ieder mens is anders, vandaar dat bij ons échte persoonlijke aandacht voor je centraal staat. Onze werkwijze is uniek.

Persoonlijk werkwijze

Bij de eerste afspraak (intake) willen we natuurlijk een goed beeld krijgen van je situatie: wat zijn je klachten, wat eet je op een dag, wat heb je zelf al geprobeerd, gebruik je medicijnen en hoeveel beweeg je? Al deze – en nog meer – factoren nemen onze diëtisten mee in het advies en de behandeling. Vaak maken we samen ook een behandelplan, gericht op je persoonlijke situatie en doelen. De duur van de behandeling en het aantal behandelingen hangt af van je persoonlijke situatie.

Altijd de laatste inzichten

Je lichaam verdient de beste behandeling en daarom voldoen wij aan alle kwaliteitseisen. Het Gezondheidspunt is aangesloten bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Door het volgen van bij- en nascholing blijven wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, zodat je verzekerd bent van de meest actuele inzichten.

CONTACT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?