Voeding bij COPD

Voeding en Diëtetiek

Voeding bij COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de aftakkingen van de luchtpijp permanent ontstoken. Deze ontsteking zorgt ervoor dat er meer slijm wordt geproduceerd, dat benauwdheid veroorzaakt. Dit zorgt er weer voor dat je vaker moet hoesten en het ademen lastiger gaat.

Bij longemfyseem raken langzamerhand steeds meer longblaasjes beschadigd. Longblaasjes zorgen voor de opname van zuurstof en de afgifte van koolstofdioxide. Beschadigde longblaasjes herstellen helaas niet meer: het wordt dan steeds moeilijker om te ademen.

Voedingsadvies bij COPD

COPD kost veel kracht, omdat er extra energie nodig is bij het ademen en het vechten tegen de ontsteking. Hierdoor verliezen mensen met COPD vaak (veel) gewicht. Onze diëtisten van Het Gezondheidspunt kunnen je helpen bij:Het behouden of bereiken van een gezond gewicht Je eetlust terug te krijgen Zorgen voor een adequate eiwit-inname, om je spiermassa te behouden en je lichaam sterk te houden Het verbeteren van je weerstandDat doen we op onze eigen, unieke manier. Ieder mens is anders, vandaar dat bij ons échte persoonlijke aandacht voor je centraal staat. Onze werkwijze is uniek.

Persoonlijk werkwijze

Bij de eerste afspraak (intake) willen we natuurlijk een goed beeld krijgen van je situatie: wat zijn je klachten, wat eet je op een dag, wat heb je zelf al geprobeerd, gebruik je medicijnen en hoeveel beweeg je? Al deze – en nog meer – factoren nemen onze diëtisten mee in het advies en de behandeling. Vaak maken we samen ook een behandelplan, gericht op je persoonlijke situatie en doelen. De duur van de behandeling en het aantal behandelingen hangt af van je persoonlijke situatie.

Altijd de laatste inzichten

Je lichaam verdient de beste behandeling en daarom voldoen wij aan alle kwaliteitseisen. Gezondheidspunt Grave is aangesloten bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Door het volgen van bij- en nascholing blijven wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, zodat je verzekerd bent van de meest actuele inzichten.

CONTACT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?