Artrose

Voeding en Diëtetiek

IN HET KORT

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening. Klachten zijn onder meer (start)pijn en/of (start)stijfheid in het gewricht. Jonge mensen kunnen ook artrose krijgen, bijvoorbeeld na een blessure of operatie. De slijtage van je gewrichten is helaas niet terug te draaien. Als je artrose hebt, is het belangrijk om in beweging te blijven.

Wat is artrose

Artrose (osteoartritis) is een aandoening waarbij het kraakbeen in gewrichten wordt aangetast. Kraakbeen zorgt voor een pijnloze en soepele beweging tussen de twee botdelen van een gewricht.

Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Naast de kraakbeenschade ontstaan veranderingen in het bot, direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Ook is er vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Soms veranderen zenuwen in het gewricht, wat pijn veroorzaakt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en doen pezen om het gewricht pijn. Artrose kan in alle gewrichten optreden (poly-artrose), maar dit hoeft niet. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen. Artrose is chronisch en niet meer terug te draaien.

Pijn is vaak de eerste klacht. Bij sommige mensen blijven de klachten, zoals pijn en moeite met activiteiten, lang op hetzelfde niveau. Bij anderen wordt het langzaam erger. Andere klachten zijn stijfheid, spierzwakte, een krakend geluid bij bewegen, minder gemakkelijk bewegen, moeheid en moeite met activiteiten in het dagelijks leven. Gewrichtsinstabiliteit komt ook vaak voor. Dit omdat de vormsluiting van het gewricht verminderd door slijtage van het kraakbeen. Hierdoor is het belangrijk dat de spieren de taak van de gewrichtsstabiliteit kunnen opvangen.
Wat kan het gezondheidspunt voor je betekenen?

Als je artrose hebt, kun je bij Het Gezondheidspunt terecht voor informatie, advies en behandelingen gericht op je houding, het versterken van je spieren rondom het aangedane gebied en (de opbouw van) je dagelijkse activiteiten.

Bij artrose zal er 50 % “hands on” en 50 % oefentherapie plaats vinden. Het accent ligt op het versterken van je spieren om zo lang mogelijk -met zo min mogelijk pijn en klachten- te functioneren. Hierbij is een multidisciplinaire aanpak van groot belang.

Artrose en Voeding

De structuur van de bot- en kraakbeensubstantie in het gewricht hangt sterk van je voeding af. Een gezond voedingspatroon heeft een positief bewezen effect op het verloop van artrose, terwijl een ongezond voedingspatroon een negatief effect heeft. Verzadigde vetzuren kunnen het ziekterisico bijvoorbeeld negatief beïnvloeden. Ook een tekort aan vitamine C is risicovol, terwijl glutenvrije en veganistische voeding een ontstekingsremmend effect kunnen hebben.

Onze diëtist helpt je bij het vaststellen van een gezond voedingspatroon bij artrose, zodat je overgewicht voorkomt (overgewicht belast je gewrichten) en sterke botten / kwaliteit van gewrichten en spieren behoudt. Je leert ongezonde ingrediënten te vermijden en juist waardevolle ingrediënten (zoals glucasomine) tot je te nemen. De eerste 3 uur voedingsadvies en begeleiding door onze Diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Artrose en Acupunctuur

Klachten als zwellingen (ontstekingen), stijfheid en pijn worden veroorzaakt door blokkades elders in je lichaam. Je hebt vast gehoord dat ons lichaam bestaat uit een keten. Vanuit de acupunctuur wordt dat geen keten, maar een netwerk van meridianen genoemd. Belangrijke meridianen bij artrose zijn bijvoorbeeld de longmeridiaan en de galblaasmeridiaan.

Onze acupunctuurbehandeling is allereerst gericht op het bestrijden van je pijnklachten en op het beter laten functioneren van je gewrichten. Hierdoor nemen de zwellingen en het stijve gevoel af en wordt de pijn minder. Acupunctuur kan eenmaal beschadigde gewrichten niet genezen maar kan wel een verergering van de klachten tegengaan door het immuunsysteem te versterken. Je algehele weerstand wordt beter waardoor de kwaliteit van leven toeneemt.

Voordeel van acupunctuur is dat we niet op de plaats waar het pijn doet hoeven te behandelen, waardoor de behandeling pijnloos is. Onze acupuncturist zal niet alleen de pijn bestrijden en de spieren weten te ontspannen, maar ook de oorzaak van je klachten aanpakken. Vaak heeft je tijdens de eerste behandeling al pijnvermindering.

Artrose en Fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten kunnen je prima helpen om veel beter met de gevolgen van artrose om te gaan. Je leert op een verantwoorde manier te bewegen én een juiste lichaamshouding aan te nemen. Door gerichte krachttraining worden je spieren rondom het gewricht sterker: wanneer je spieren sterker worden, ontlast je hierdoor het aangetaste gewricht.

Ook het behandelen van het behoud van de mobiliteit van het gewricht is belangrijk. Op deze manier voorkomt je bewegingsbeperking van het gewricht. Zo helpt de fysiotherapeut om de pijn bij Artrose te verminderen en de beweeglijkheid te verbeteren.

We richten ons dus op het oplossen van problemen die mensen met artrose dagelijks ondervinden. Want artrose zelf is een chronische aandoening. Door onze specialist leert je een actieve levensstijl, krijgt je de juiste lichaamshouding, volgt je een verantwoord bewegingspatroon en bouwt je weer een goede conditie op. Dit moet leiden tot minder hinder bij je dagelijkse bezigheden.
Nu: tijdelijk gratis inloopspreekuur

Benieuwd of onze specialisten je kunnen helpen bij je Artrose?
Maak dan een afspraak voor een intakegesprek bij één van onze specialisten!

CONTACT

VRAGEN OF OPMERKINGEN?